Turism Dambovicioara
Turism Dambovicioara

Traseu Dâmbovicioara – Brusturet – Funduri – Vlăduşca sau Şaua Funduri

Traseu montanHartă Obiectiv
Poze

LOADING IMAGES

Momentan acest obiectiv nu are poze.Descriere
Acest traseu are ca punct de plecare centrul comunei Dâmbovicioara (850 m alt.) şi pătrunde către versantul estic al Pietrei Craiului, folosind pe primii 6 km, până la Cabana Brusturet, drumul turistic de pe văile Dâmbovicioarei şi Brusturetului (vezi traseul montan rutier 1).
De la Cabana Brusturet (992 m alt.) traseul marcat atacă pantele puternic înclinate şi masiv împădurite ale muntelui, folosind poteca pastorală care urcă pieptiş din faţa cabanei pe Muchia lui Stinghie (un picior de munte care aparţine ansamblului muntelui Funduri).
Această veritabilă probă de rezistenţă ia sfârşit în apropierea grupului de stâne din Poiana Funduri – cea mai cunoscută dintre ele fiind Stâna din Funduri (1.368 m alt.), un important punct de reper. Aici va trebui să ne decidem asupra direcţiei în care vom continua drumul, în funcţie spre obiectivul spre care vrem să ne îndreptăm.
Dacă optăm pentru refugiul Grindu sau pentru Vlăduşca – La Table, va trebui să urmărim în continuare semnul de marcaj bandă albastră, schimbând direcţia de mers către dreapta (nord), străbătând pădurea care îmbracă poalele masivului, trecând apoi pe lângă cantonul silvic Lespezi şi pe lângă stâna din Grindu prin poiana cu acelaşi nume. Apoi traseul se ramnifică la stânga şi urcă prin pădure până la refugiu, în timp ce o altă ramură continuă să se desfăşoare pe sub munte, pe la şipotul Vlăduşca (1.400 m alt.), până la punctul de convergenţă: Şaua Vlăduşca – La Table (1.415 m alt.).
Dacă avem ca obiectiv Şaua Funduri de pe creasta sudică a Pietrei Craiului, de la Stâna din Funduri trebuie să schimbăm direcţia de mers către stânga (sud), urmărind semnele de marcaj de pe traseele Plaiul Foii – Vlăduşca (triunghi albastru) sau Plaiul Foii – Zărneşti, varianta Vf. La Om – Şaua Funduri (punct roşu). Vom urca o diferenţă de nivel de cca. 500 m folosind o străveche potecă bolovănoasă (Plaiul Oii sau, cum îi spuneau înaintaşii, Plaiul Grănicerilor).
Poposim apoi în Şaua Funduri (1.889 m alt.), pe creasta sudică a masivului, şi alegem încotro ne vom continua drumul: a) spre cabanele Garofiţa Pietrei Craiului sau Plaiul Foii, pe marcajul triunghi albastru peste Marele Grohotiş; b) pe creasta sudică pe marcajul punct roşu până la Vf. La Om; c) o coborâre spre localitatea Podul Dâmboviţei, pe un traseu nemarcat.
Sursa: www.agturism.ro
Detalii
Durata: 5-6 ore;
Lungimea: cca. 16 km;
Diferenţa de nivel: 570 m;
Tip: traseu de pătrundere, lipsit de dificultăţi;


    Momentan, nu exista recenzii.

Se adauga recenzia dvs...

A aparut o eroare la adaugarea recenziei. Va rugam sa reincercati!

Recenzie adaugata cu succes!