Turism Dambovicioara
Turism Dambovicioara

Cheile Dambovicioarei

Obiectiv naturalHartă Obiectiv
Poze

LOADING IMAGES


Descriere
Cheile Dâmbovicioarei sunt o componentă însemnată a celui mai mare complex de chei din ţară şi se remarcă printr-un relief sălbatic, cu un culoar de vale îngustă cu pereţi abrupţi, chiar verticali în anumite zone. Dâmbovicioara a săpat în formaţiunile de roci sedimentare, calcaroase şi gresii un adevărat canion lung de 6 km.
Grandoarea peisajului este greu de descris. Verticalitatea pereţilor care sprijină cerul, izvoarele reci care apar pe neaşteptate la capătul unei văi oarbe, susurul tainic al apei sfredelind pereţii calcaroşi şi grotele şi avenele, conurile de grohotiş sau temelia câtorva exemplare de molid, cocoţate pe stânci, pâlcuri de iarbă care s-au avântat spre viaţâ, prinzând rădăcini chiar şi în cele mai inaccesibile abrupturi şi stâncării.
„Dar iată că în fața noastră se ridică un munte înalt și drept ca un zid năprasnic, de crezi c-aici e sfârșitul lumii. Ne-apropiem, și deodată, la o cotitură, ni se deschide, printre două stânci colțuroase, intrarea înlăuntrul muntelui, cheia adâncă și îngustă a Dâmbovicioarei. E răcoare, și vuietul apei răsună așa de tare, că nu-ți mai auzi glasul. De pe fundul acestei prăpastii ne uităm cu groază-n sus la namilele de stânci aninate de pereții cheii ca niște dihănii ce stau... la pândă, gata să se prăbușească peste noi.
Deasupra noastră se zărește un petecuț de cer sprijinit, ca un capac albastru, pe crestele ascuțite ale înaltelor ziduri ce ne îngrădesc în umbra lor veșnică. Pe sus vezi câte un brad ieșind strâmb și chircit din crăpătura unei stânci, mirat și el de fioroasa singurătate în care se găsește, întinzându-și cetenele-i triste, în așteptarea zadarnică a unei raze de soare.“ - Alexandru Vlahuţă - România Pitorească
Detalii
Drum asfaltat, practicabil vara/iarna.
Face legatura intre satul Podu Dambovitei si satul Dambovicioara.


    Momentan, nu exista recenzii.

Se adauga recenzia dvs...

A aparut o eroare la adaugarea recenziei. Va rugam sa reincercati!

Recenzie adaugata cu succes!