Turism Dambovicioara
Turism Dambovicioara

Pestera Ursilor

Obiectiv naturalHartă Obiectiv
Poze

LOADING IMAGES


Descriere
Peştera Colţul Surpat (sau Peştera Urşilor) e situată pe Valea Dâmboviţei, la 2 km distanţă de localitatea Podu Dâmboviţei.
La 300 m după intrarea în Cheile de Sus ale Dâmboviţei, în versantul drept porneşte o potecă amenajată, cu balustrade şi trepte ce conduc după un urcuş de numai 20 m (alt. relativă), la intrarea aflată la o altitudine de 850 m.
Până în Podu Dâmboviţei există şosea asfaltată iar de aici în sus pe valea Dâmboviţei drum forestier.
Cheile Dâmboviţei sunt de origine epigenetică, întrucât râul s-a adâncit iniţial în formaţiuni sedimentare mai puţin dure (gresii, conglomerate), iar când a ajuns la nivelul calcarelor şi-a continuat eroziunea, generând respectivele sectoare înguste ale văilor. Pereţii au un aspect monumental cu înălţimi ce depăşesc 200m. Apele şi timpul au permis formarea peşterilor dintre care cea mai importantă este Peştera Urşilor.
Aceasta este una dintre cele trei cu aceeaşi denumire din ţară. S-a format prin străpungerea calcarelor din chei de către un afluent al Dâmboviţei.
În momentul de faţă peştera este fosilă. Intrarea se prezintă ca o grotă imensă din care pleacă 2 galerii. Lungimea totală a peşterii este de 370 m. Aici s-au găsit schelete ale ursului de cavernă, putându-se observa urme ale activităţii ştiinţifice desfăşurate în decursul timpului.
Peştera Urşilor este declarată Rezervaţie Naturală şi prezintă o parte din stalagmitele şi stalactitele specifice unei peşteri. Peştera nu este iluminată şi amenajată, dar lucrările de amenajare ale acesteia ar avea ca rezultat dezvoltarea pe plan turistic a zonei.
Detalii
Peșteră neamenajată.
Necesită echipament special.


    Momentan, nu exista recenzii.

Se adauga recenzia dvs...

A aparut o eroare la adaugarea recenziei. Va rugam sa reincercati!

Recenzie adaugata cu succes!